Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Οι γυναίκες που άλλαξαν την μόδα

Γεια σας κορίτσια,

Φέτος γιορτάζουμε την 102η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας! Από το 1911 μέχρι το 2013 η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό αλλά ακόμα παραμένουν ανισότητες όπως η φτώχια που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, η διαφορά στην αμοιβή σε σχέση με τους άντρες, οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας και η προστασία της μητρότητας.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της γυναίκας στο χώρο της μόδας; Ποιες είναι οι σημαντικότερες φιγούρες που επηρέασαν τη ρομαντική εξέλιξή της σε όλο τον κόσμο;



Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel (19 Αυγούστου 1883 – 10 Ιανουαρίου 1971)

To όνομά της φέρνει αβίαστα στο μυαλό συνειρμούς πολυτέλειας και υψηλής ραπτικής! Πολλές από τις ιδέες που εισήγαγε στο χώρο της μόδας, στάθηκαν αφετηρίες για διαχρονικά κομμάτια.

Η Coco Chanel ήταν ο πρώτος άνθρωπος από την υψηλή ραπτική που κατάφερε να μπει στη λίστα των Τimes με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον πλαντήτη! Εισήγαγε καινοτομίες όπως τα ανδρόγυνα σχέδια στα γυναικεία ρούχα ενώ πολύ γρήγορα κατάφερε να αποκτήσει πιστή πελατεία στην Αγγλία και την Αμερική.





 

Madeleine Vionnet  (22 Ιουνίου 1876 – 2 Μαρτίου 1975)

Είναι η γαλλίδα σχεδιάστρια που έγινε γνωστή ως η "αρχιτέκτων ανάμεσα στους σχεδιαστές"! Έγινε διάσημη μέσα από τα grecian φορέματα που σχεδίαζε! Εφηύρε το ιδιαίτερο κόψιμο bias, κάτι που έκανε τα ρούχα πολύ πιο άνετα αλλά και πιο κολακευτικά για τη γυναικεία σιλουέτα!

Η Vionnet είναι υπεύθυνη για τις τουαλέτες των μεγαλύτερων σταρ της εποχής και διαχρονικών fashion icons όπως Marlene Dietrich, Katharine Hepburn και Greta Garbo.




Elsa Schiaparelli (10 Σεπτεμβρίου 1890 — 13 Νοεμβρίου 1973)

H Ιταλίδα Elsa Schiaparelli αποτέλεσε το αντίπαλο δέος της Coco Chanel ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Εκείνη έφερε τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης στο πεδίο της μόδας, ονόματα όπως ο Salvador Dali και ο Jean Cocteau.

Οι ιδέες της είναι μέχρι σήμερα σύγχρονες αφού εκείνη πρώτη ξεκίνησε να συνδυάζει την πασαρέλα με τη live μουσική και άλλες τέχνες, χρησιμοποίησε πιο εύσωμα μοντέλα ενώ πάντα έλεγε ότι οι γυναίκες με αγορίστικο σώμα δείχνουν τα ρούχα καλύτερα από τις πολύ αδύνατες κοπέλες.





Vivienne Westwood (8 Απριλίου 1941)
Είναι η ιέρεια της αναρχικής μόδας και απολαμβάνει ιδιαίτερα τον τίτλο της "γιαγιάς" της μόδας! Το όνομά της είναι απόλυτα συνυφασμένο με την punk και την new age κουλτούρα.

Τη δεκαετία του '70 ξεχώρισε για τα ρούχα που σχεδίαζε για τις on stage εμφανίσεις του άνδρα της Malcolm McLaren και του συγκροτήματος των Sex Pistols. Πριν από λίγα χρόνια η πρώτη έκθεση ρετροσπεκτίβα της δουλειάς της παρουσιάστηκε στo Μουσείo Victoria & Albert του Λονδίνου και περιείχε από punk κομμάτια μέχρι «ιστορικά» βραδινά φορέματα.


Αυτά από εμένα
Φιλάκια πολλά
Έφη

1 σχόλιο: