Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Επόμενη στάση... 1950

Γεια σας κορίτσια,
 ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο. Στην πιο κολακευτική δεκαετία για την γυναίκα. Στα 50's, η γυναίκα τολμάει και επιδεικνύει το σώμα της, στην δεκαετία την οποία άφησαν τα στίγματά τους γυναίκες είδωλα μέχρι και σήμερα.
   Η γραμμές ακολουθούν το κορμί, τονίζοντας τα ωραιότερα σημεία του σώματος, το στήθος, την μέση και την περιφέρεια. Πέρα από τις haute couture δημιουργίες το καθημερινό ρούχο γίνετε όλο το πιο εύκολο και πρακτικό. Το μάκρος ξεκινάει κάτω από το γόνατο και καταλήγει στην μέση της γάμπας. Τα χρώματα είναι παστέλ, ασπρόμαυρο, πουά αλλά και εμπριμέ με λουλούδια. Το 1957, η μόδα υιοθετεί την γραμμή "σάκος" την οποία λανσάρει ο Yves Saint Laurent ο οποίος δουλεύει για τον Dior (!!!). Οι ώμοι είναι χαλαροί και κυριαρχεί η λαιμόκοψη bateau και συνδυάζεται με περίεργα γεωμετρικά καπέλα. Το 1958 η γραμμή πάλι αλλάζει και η σιλουέτα γίνεται τραπέζιο . Τα μανίκια είναι τρία τέταρτα και οι ώμοι φαρδαίνουν. Το τακούνι στιλέτο καθιερώνεται και ο Dupont ανακαλύπτει τη λύκρα κάνοντας επανάσταση στο γυναικείο εσώρουχο. Το φουρό φοριέται πάντα κάτω από τα φορέματα και τις φούστες δίνοντας όγκο.
   Το μακιγιάζ θα σας θυμίσει την εποχή μας κατα πολύ, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Την δεκαετία αυτή έχουμε τονισμένα φρύδια σε γραμμή τόξου, eyeliner και μάσκαρα. Τα χείλη βάφονται στις αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί. Η βάση του προσώπου είναι πολύ φυσική σε φυσικό τόνο και το ρουζ πολύ απαλό. Έχουμε και χρώματα, μωβ, μπλέ μάσκαρα στο χρώμα του χαλκού τόνιζαν τα γυναικεία μάτια της εποχής. Τα μαλλιά βάφονται ξανθά το οποίο και επικρατεί, περιποιημένα μαλλιά σε κότσους μπανάνα, ή περιποιημένα σινιόν στην κορυφή του κεφαλιού.
  Στα αξεσουάρ, έχουμε μεγάλες τσάντες και μικρές κομψές, μαντήλια στο κεφάλι και πέρλες που αγκαλιάζουν τον λαιμό. Απαραίτητα τα γάντια τα οποία ταιριάζουν αυστηρά με το παπούτσι , την τσάντα και το φόρεμα. Κομψά πέδιλα με λεπτές μυτερές μύτες θα κοσμούν τα πόδια των γυναικών.
  Τα φορέματα σε γραμμή Α, κυριαρχούν, στράπλες για βραδινές εμφανίσεις, αμάνικο πουλόβερ με ζακετάκια τα οποία συνδυάζονται χρωματικά. Φορέματα με κόψιμο πουκάμισου, παλτό που τονίζουν τη μέση με ζώνη και βερμούδες.
  Οι γυναίκες σύμβολα αυτής της εποχής είναι είδωλα τα οποία γνωρίζουμε και ακολουθούμε μέχρι και σήμερα. Liz Taylor, Merilyn Monroe, Sophia Loren, Μελίνα Μερκούρη, Audrey Hepburn, Έλλη Λαμπέτη είναι μερικά από το ονόματα που κυριαρχούν.
  Σχεδιαστές της εποχής  Hubert de Givenchy, Valentino,  Nτίμης Κρίτσας, Luis Feraud ντύνουν τις γυναίκες της εποχής. 

Αυτά από εμένα και από τις κυρίες των 50's. 
Σας φιλώ 
 Έφη










κολουθούν το κορμί τονίζοντας τα ωραιότερα σημεία του σώματος, το στήθος, τη μέση και την περιφέρεια. Πέρα από τις haute couture δημιουργίες το καθημερινό ρούχο γίνεται όλο και πιο εύκολο και πρακτικό. Το μάκρος ξεκινάει κάτω από το γόνατο και καταλήγει στη μέση της γάμπας. Τα χρώματα είναι παστέλ, ασπρόμαυρο, πουά αλλά και εμπριμέ με λουλούδια. Το 1957 η μόδα υιοθετεί τη γραμμή «σάκος» την οποία λανσάρει ο Yves Saint Laurent

Διαβάστε περισσότερα: Η μόδα στα 50s | Μόδα ανά Δεκαετία | Ιστορία Μόδας | Fashionpedia | Stylewatch http://www.stylewatch.gr/default.asp?pid=76&decade=5#ixzz2CeJwc8VK

4 σχόλια: